3. Izložbeni prostor

Treća cjelina plod je suradnje Nenada Sovilja i keramičara Branimira Bobana, kipara, koji će na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu ubrzo steći i akademski naziv, a sastoji se od vaza, tanjura, zdjela i šalica od porculana i fine keramike.

U njoj je primjetan spoj Soviljeve ekspertize u interpretaciji mitologije i likovnosti te Bobanovih znanja i vještina u pogledu oblikovanja keramike. Taj umjetnički dvojac svojim je modernim pristupom dizajnu stvorio unikatne komade koji se ističu po svojoj estetici, simbolici i pomnoj izradi s obzirom na detalje, proporcije i funkcionalnost.

Suvremenu umjetničku interpretaciju starogrčkih vaza obilježava redukcija forme i upotreba porculana kao medija umjesto terakote. Odabir porculana zbog njegove ljepote, čvrstoće i otpornosti poprima u izloženim primjercima ujedno i oblik snažnog statementa utopijskog karaktera u smislu idealnog zamišljanja realnosti, koja je u predstavljenim izradcima od „tvrdoglavog” porculana, inače teško ukrotivog prilikom njegova modeliranja, ne samo da je zamišljena, nego je i izvedena kao revitalizacija starogrčke baštine i rekonstrukcija već pomalo zaboravljenog duha antičkog vremena. Uvodeći je tako u suvremenost, tradicija je maestralno predstavljena u originalnom umjetničkom ruhu svoje univerzalnosti.

Ispreplitanjem antičke mitologije i suvremenog dizajna prenosi se bogato kulturno nasljeđe naših antičkih predaka te izražava poštovanje prema kulturi, tradicijama, vrijednostima i vjerovanjima prethodnih generacija, zahvaljujući kojima je oblikovana i naša svakodnevica, a koje, nažalost, nerijetko zaboravljamo prihvaćajući instant-rješenja i pomodne trendove.

Glazbena kulisa, koja ovaj izložbeni prostor ispunjava meditativnim tonovima u izvedbi upravo starogrčkih instrumenata, nadopunjuje savršene uvjete ovog ambijenta za individualnu introspekciju svakog posjetitelja.

No products in the cart.